Wonen

6 tips om energie te besparen in huis
Je hebt het vast wel gehoord (of gemerkt): de prijzen voor aardgas en elektriciteit schieten de hoogte in. En dat zullen we voelen aan onze bankrekening … Zet dit jou ook aan het denken over hoe jij thuis energie zou kunnen besparen? Wij geven je enkele tips.
Lees artikelJe hebt het vast wel gehoord (of gemerkt): de prijzen voor aardgas en elektriciteit schieten de hoogte in. En dat zullen we voelen aan onze bankrekening … Zet dit jou ook aan het denken over hoe jij thuis energie zou kunnen besparen? Wij geven je enkele tips.
1. Kies voor energiebesparende toestellen
De meest voor de hand liggende manier om je energieverbruik te verlagen: energiezuinige apparaten kopen. Koop je nieuwe toestellen of zijn je oude toestellen aan vervanging toe? Filter tijdens je zoektocht dan zeker op energielabel tussen A+ en A+++.
Dit type apparaten kost iets meer op het moment van de aankoop, maar zullen je op langere termijn heel wat geld besparen.
2. Maak je diepvriezer ijsvrij
Over huishoudelijke toestellen gesproken … Wist je dat een ijslaag vanaf twee millimeter het energieverbruik van je diepvriezer al met 10% kan doen stijgen? Daarom is het aangeraden om je vriezer regelmatig eens volledig te laten ontdooien.
3. Vermijd sluipverbruik
We staan er niet altijd bij stil, maar sommige apparaten verbruiken ook energie wanneer we ze niet gebruiken. Dat noemen we ‘sluipverbruik’. Om dit te vermijden kan je je toestellen best volledig uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Bij het uitschakelen van een apparaat via de afstandsbediening, staat deze namelijk vaak in standby-modus en niet volledig uit.
Om je leven iets makkelijker te maken kan je meerdere stekkers in één stekkerdoos of verlengkabel met een schakelaar steken. Zo schakel je alle toestellen aan en uit met een druk op de knop.

4. Vervang gloeilampen door LED-lampen
Verlichting is een grote energieverbruiker in huis. Het is dus verstandig om te kiezen voor duurzame lampen zoals LED-lampen. Deze lampen verbruiken tot wel 80% minder energie als gewone gloeilampen en gaan bovendien ook veel langer mee.
LED-lampen kunnen zowel binnen- als buitenshuis geïnstalleerd worden en komen voor in verschillende vormen en maten.
Tegenwoordig zijn er zelfs lampen die je op afstand kan bedienen met je smartphone. Zo kan je op elk moment je lampen beheren vanuit je bed of zetel. Handig toch?
5. Gebruik licht alleen als het nodig is
Maar hoe je het ook draait of keert, LED-lamp of gloeilamp: de beste manier om energie te besparen is door bewust om te gaan met je lichtverbruik. Is het écht nodig om je lampen te laten branden? Of is er eigenlijk wel voldoende natuurlijk daglicht in de kamer? Laat de lampen dan gerust uit.
Loop je regelmatig van de ene kamer naar de andere in huis? Zorg er dan zeker voor dat je het licht uitschakelt bij het verlaten van een kamer. Je kat, hond of meubels hebben immers geen bang in het donker!
6. Doe je was op een duurzamere manier
Onze kleding moet gewassen worden, daar kunnen we niet om. Wel zijn er manieren om je was op een duurzamere manier te doen. Denk aan:
- Kleding wassen op lagere temperaturen (30°C is vaak voldoende);
- Wasmachine laten draaien tijdens de daluren;
- Kiezen voor een kort wasprogramma van 20 of 30 minuten wanneer je was niet zo vuil is.
Bovendien doe je er goed aan je was te laten drogen op een waslijn of droogrek in de plaats van een droogkast. Daarmee spaar je weer wat geld én energie uit.
Ziezo, dit zijn zes manieren waarop jij je energieverbruik kan verlagen én tegelijk ook jouw bijdrage levert aan een gezonder milieu. Succes ermee!