Home Verkopen

Verkopen

Oude zolderkamer Verkopen

Asbestattest verplicht bij verkoop woning vanaf 23 november 2022

Ga je binnenkort je woning verkopen? Zet een asbestattest dan mee op je checklist. Vanaf 23 november 2022 zal dit verplicht zijn voor elke verkoop van een pand gebouwd voor 2001. Ontdek hier meer over deze nieuwe wetgeving.

Lees artikel
Interieur Verkopen

Zo maak jij jouw huis of appartement verkoopklaar

Ben jij van plan om jouw woning te verkopen? Om jouw kansen op een vlotte verkoop te vergroten, is het belangrijk om je woning zo goed mogelijk voor te bereiden op bezoekers of een fotograaf. Lees hier hoe je aan de slag gaat.

Lees artikel

Ga je binnenkort je woning verkopen? Zet een asbestattest dan mee op je checklist. Vanaf 23 november 2022 zal dit verplicht zijn voor elke verkoop van een pand gebouwd voor 2001. Ontdek hier meer over deze nieuwe wetgeving.

 

Wat is asbest?

Asbest is een gevaarlijke stof dat – vooral voor 2001 – voorkwam in bepaalde bouwmaterialen. Bij inademing kan deze stof lijden tot ernstige longaandoeningen. De stof is nu verboden, maar kan nog voorkomen in oudere gebouwen. Het is dus belangrijk om na te gaan of asbesthoudende materialen aanwezig zijn en hoeveel risico ze vormen.

 

Verplichting van asbestattest bij de verkoop van een woning

Vanaf 23 november 2022 gaat er een nieuwe regel in die verkopers verplicht om een asbestattest voor te leggen aan de koper. Deze regel geldt voor elk pand dat gebouwd werd voor 2001. Concreet wil dit zeggen dat het attest overhandigd moet worden voor elke woning waarvan de verkoopsoverenkomst ondertekend wordt vanaf 23 november.

Het attest vormt een bewijsstuk voor de asbestveiligheid van je woning.

 

Het bemachtigen van een asbestattest

Om het attest te ontvangen, moet er een grondige controle op asbesthoudende materialen plaatsvinden. Dit gebeurt door een ‘asbestdeskundige inventarisatie’.

Tijdens de inspectie voert de deskundige een grondige analyse uit van potentieel asbesthoudende materialen. Hierbij beoordeelt hij de toestand en het risico van de materialen in kwestie. Zijn er materialen die een verhoogd risico hebben, zal hij adviseren over welke delen best weggenomen worden en hoe dit dient te gebeuren.

Na de inspectie worden alle gegevens ingevoerd in een digitale databank en zal de OVAM een attest afleveren die de deskundige aan jou bezorgt.

Ga je dus een woning verkopen die voor 2001 gebouwd werd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een asbestdeskundige inventarisatie.

 

Laat je begeleiden in het verkoopsproces van je woning

Hulp nodig bij de verkoop van je woning? Met meer dan 30 jaar ervaring in de verkoop, vormen wij de geschikte partner om jou te begeleiden in het proces. Ontdek wat wij jou te bieden hebben en neem contact met ons op.