Home Kopen

Kopen

Vrouw met pen en rekenmachine Kopen

Het is zover: de hervorming van de registratierechten in Vlaanderen

Enkele maanden geleden kon je er niet naast lezen in het nieuws: vanaf begin 2022 zullen de tarieven voor registratierechten wijzigen. Nu is het zover. In dit artikel vatten we nog eens kort samen wat deze hervorming zal inhouden.

Lees artikel

Enkele maanden geleden kon je er niet naast lezen in het nieuws: vanaf begin 2022 zullen de tarieven voor registratierechten wijzigen. Nu is het zover. In dit artikel vatten we nog eens kort samen wat deze hervorming zal inhouden. De regels gelden voor aankopen waarvan de akte na 1 januari 2022 verleden werd.

Koppel koopt woning

Aankoop van een enige, eigen woning

De woningprijzen zijn de laatste jaren sterk gestegen, wat het voor veel mensen moeilijk maakt om een eerste woning te kopen. Om de aankoop van een enige, eigen woning makkelijker te maken, heeft de Vlaamse regering beslist om de registratierechten voor dit type aankoop te verlagen.

Concreet houdt dit in dat de registratiebelasting voor de aankoop van een enige, eigen woning zal dalen van 6% naar 3%.

Duurzame renovatie

Wanneer je voor dit soort woning een ingrijpende energetische renovatie (IER) uitvoert, betaal je vanaf nu slechts 1% in de plaats van 5% aan registratiebelasting.

 

Bescheiden woningen

De bijkomende rechtenvermindering voor bescheiden woningen kan vanaf nu op meer bescheiden woningen van toepassing zijn: het grensbedrag stijgt van 200.000 naar 220.000 euro. In de kernsteden wordt het grensbedrag verhoogd van 220.000 euro naar 240.000 euro.

In het geval van dit soort woning krijg je een vrijstelling voor het betalen van registratierechten op de eerste schijf van 93.333 euro. De vermindering bedraagt dan nog 2.800 euro (evenredig met de verlaging van het tarief).

Woning kopen

Aankoop van een andere dan de enige eigen woning

Goed nieuws voor kopers van een enige eigen woning dus … Voor kopers van een andere dan de enige eigen woning is dit helaas niet het geval. Koop je dus bijvoorbeeld een tweede verblijf, een bouwgrond of een investeringspand, dan betaal je voortaan 12% aan belastingen in de plaats van 10%.

De aankoop van een landbouwgrond of natuurgebied krijgt een uitzondering op de regel. Hierbij wordt het tarief van 10% behouden.

2024: de verdwijning van de meeneembaarheid

Nog een hervorming die in de toekomst zal plaatsvinden is die van de meeneembaarheid. Dit is van toepassing voor mensen die een tweede, derde, … woning kopen. Deze wet houdt in dat je de registratiebelasting die je op een vorige woning betaalde (van max. 13.000 euro), kan aftrekken van de belasting die je betaalt van je volgende woning.

Nu is dit nog het geval, maar tegen 2024 zal dit niet meer toegelaten zijn. Tot dan zal er een overgangsregeling voorzien worden. Meer informatie daarover lees je hier.

 

Heb je nog vragen omtrent de hervorming van de registratierechten in Vlaanderen? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor meer informatie. Onze jarenlange ervaring in de verkoop van vastgoed en onze nauwe samenwerking met notarissen stellen ons in staat om jouw vragen te beantwoorden.